Dersinizi Videolaştırmak İstiyor ama Nereden Başlayacağınızı Bilmiyorsanız…

Didem Yesil
5 min readMay 12, 2016

Bir konuda uzmansınız ve bildiklerinizi hararetle başka insanlara da anlatmak istiyorsunuz. O halde, uzman olduğunuz konuyu videolaştırmak ve bunu bir online öğrenme platformunda sunarak geniş bir kitleye ulaşmanız mümkün. Hatta her şey yolunda giderse bundan para da kazanabilirsiniz.

Fikir güzel ama nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu yazıda adım adım dersinizi nasıl videolaştıracağınızı anlatacağım.

Başlamadan önce…

“Bunda ne var, sunumlarımı açıp anlatmaya başlayacağım işte!” diyorsanız bir kez daha düşünün. Öncelikle yapmanız gereken önemli birşey var: Ders Planı. Planda da cevap vermeniz gereken 3 önemli soru:

  1. Dersin hedef kitlesi kim?

Kimlere hitap ediyorsunuz? Öğrenciler mi yoksa çalışan insanlar mı? Hangi sektörden çalışanlar? Ne öğrenmek istiyorlar? En büyük bilgi ve beceri eksikleri nerede? Hangi yaş aralığını hedefliyorsunuz? gibi sorulara cevap vererek hedef kitlenizi tanımlayın.

2. Dersin hedefleri ve öğrenme kazanımları neler?

Bu derste neleri hedefliyorsunuz? Hangi seviyede bilgiler vereceksiniz? Temel düzey mi yoksa ileri düzey mi? Hedefler dersin genel çatısını oluşturur.

Örneğin:

“Bu ders, mobil pazarlamanın temel yapı taşlarını öğreterek, mobil dünyadaki önemli araçlar ve başarılı mobil kampanya stratejileri hakkında temel düzeyde bilgiler vermeyi hedeflemektedir.”

Ardından, belirlediğiniz genel hedefleriniz doğrultusunda daha spesifik öğrenme kazanımlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Öğrenme kazanımı da nedir diyorsanız; kazanımlar, öğrenci gözünden bakarak bu dersi bitiren kişilerin neleri biliyor ve yapabiliyor olacaklarını belirten ifadelerdir. Derste tüm anlatacaklarınız bu kazanımlar üzerine kurulu olacak. Bunları belirlerken de “Ben neyi anlatmak istiyorum?” değil, “Hedef kitle hangi becerileri kazanacak, neleri öğrenecek ve yapabiliyor olacak?” sorularını cevaplamalısınız. Öğrenci-odaklı olmalısınız!

Örneğin:

“Katılımcılar, belirli bir ürün kapsamında belli bir hedef kitle için mobil kampanya stratejisi oluşturabilecekler.”

3. Dersin konu başlıkları neler?

Hedef ve kazanımlarınızı göz önünde bulundurarak, önce dersi anlamlı konu başlıklarına ayırın. Sonra bu konu başlıklarını alt başlıklara ayırın, ki her bir alt başlığı tüketmesi kolay ve kısa birer video haline getirebilin.

Örneğin:

(Konu başlığı) Mobil Pazarlama’ya Giriş

(Alt başlık 1) Temel bilgileri tazeleyelim: Pazarlama neydi?

(Alt başlık 2) Mobil, pazarlama faaliyetlerimizin neresinde?

(Alt başlık 3) Mobil pazarlamayla gelen fırsatlar neler?

(Alt başlık 4) Mobil pazarlama hangi sektörlerde yükselişte?

Teknik birkaç mesele…

Videolaştırma süreci için ihtiyaç duyacağınız araçlar:

  1. Ekran kaydetme aracı (Camtasia öneririm)
  2. Sunumlarınızı hazırlayacağınız bir sunum aracı (PowerPoint dahil olmak üzere kullanmayı bildiğiniz her türlü araç olur. Önemli olan araç değil, sunumlarınızı nasıl hazırladığınız!)
  3. İyi bir ses kalitesi için kulaklıklı mikrofon veya yaka mikrofonu (Özellikle sandalye gıcırtısı, mouse klik sesi veya sokaktan geçen arabanın kornası videoya eşlik etsin istemiyorsanız şiddetle tavsiye ederim.)

Videolaştırma

Gelelim en can alıcı noktaya. Videolaştırma için yapmanız gereken; sunumlarınızı bilgisayarınızda açmak, ekran kaydetme aracını çalıştırmak ve slidelarınızın üzerine voice-over yaparak bir yandan sesinizi diğer yandan ekranınızın görüntüsünü kaydetmek. Aslında bu kadar basit.

Basit olmayan öğrenmeyi kolaylaştıran, izlemesi keyifli, hedeflerine ulaşan kaliteli video içerik üretebilmek.

Bunun için de şimdi aşağıdaki ipuçlarına göz atalım!

(Bir video-dersi iyi yapan şey, sunumlarınızı nasıl hazırladığınızla büyük oranda bağlantılı. Aşağıdaki ipuçlarının birçoğu sunumlarınızı video-ders için uygun hale getirebilmenize yarayacak.)

  1. Dersin planı ve hedefleriyle başlayın

İlk ders videosuna dersin yapısı, nasıl ilerleyeceği ve öğrencilerin neler öğreneceğinden bahsederek başlayın (Bu zaten önceden hazırdı). Somut ve net bir şekilde ifade edilmiş hedefler öğrenciyi motive eder, dersten kazanacağı becerilerin farkında olarak derse doğru bir zihinle başlamasına yardımcı olur.

Mobil Pazarlama dersinin ilk videosundan bir ekran görüntüsü. Eğitmen dersin planını ve hedeflerini anlatıyor.

2. Bilgiyi görselleştirin

Konuyla ilgili güçlü görseller (resim, fotoğraf, tablo, şema, grafik, zihin haritası vs) kullanın. Süreçleri, istatistiki verileri, adımları, görselleştirebileceğiniz her şeyi ama her şeyi görselleştirin. Doğru ve etkili görseller öğrenmeyi kolaylaştırır.

Bunları yapmayın!:

X Baştan aşağı yazı dolu slidelar (Kabustan da kötü!)

X Her yerde gördüğümüz stock görseller / dekor olsun diye koyulan — öğrenmeye hiçbir etkisi olmayan görseller/ clip art görseller

X Aşırı karmaşık tablolar/ grafikler

YALVARIRIM BÖYLE ŞEYLER YAPMAYIN!!!

3. Anlattıklarınızı örneklendirin

Konuya dair teorik tüm bilgiyi verdiniz, peki ya örnekler? Örnekler ve pratikler konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Profesyonel yaşantınızdan deneyimler, sektörden vakalar, başarı veya başarısızlık hikayeleri ile anlattıklarınızı mutlaka örnekleyin. Hatta dinleyicinin kendi hayatıyla bağlantılar kurmasını sağlayacak sorular yöneltin.

Konu: Mobil Web Siteleri. Bu ekran görüntüsünde eğitmen, mobil sitelerde kullanıcı etkileşimini, oynattığı video üzerinden örnekliyor. İşte böyle şeyleri seviyoruz!

4. Sesinizi etkili kullanın

Videoda izleyicinin baş başa kaldığı 2 şey var: Ekranda gördükleri ve sizin sesiniz. Dikkati iyi toplayabilmek için ikisinin de güçlü olması gerekiyor. Göz teması, beden dili veya aynı ortamda olmanın verdiği diğer dikkat toplayıcı öğeler videoda yok. Sesinizin canlı, yeterince yüksek, iyi tonlama ve vurgu yapıyor olması en büyük avantajlarınızdan. Ayrıca bazı araştırmalar gösteriyor ki, öğrenciler sohbet havasına yakın, kitabi olmayan, anlatıcının sıcak bir tonda anlatım yaptığı videoları daha öğretici buluyor. Bunun için pratik yapmanız gerekiyorsa yapın.

Bunları yapmayın!:

X Sıklıkla duraksama / aşırı yavaş anlatım

X Yükselip alçalmayan monoton bir ses tonu

X Kitap okurcasına doğal olmayan bir şekilde konuşmak

X Slideları yazıyla doldurup slidedan okumak (Ölümcül hata kategorisinde!)

5. Ne çok az ne de çok fazla anlatın

Videolarda konuyu yeterince açıkladığınızdan ve örneklendirdiğinizden emin olun. Yeterince detaylandırılmayan ve somutlaştırılmamış anlatımlar tatmin edici olmayacaktır. Bunun tam tersi olarak, kendinizi tekrarlamanıza, dönüp dolaşıp aynı noktaları yinelemenize de gerek yoktur (Zaten öğrenci videoyu istediği zaman tekrar tekrar izleyebilir). Gereksiz anlatımlar ve tekrarlar videodan kopmaya yol açar.

Ve her bir videonuzun maksimum 6–7 dakikayı geçmemesine özen gösterin. (7. dakikadan sonra dikkatin büyük oranda düştüğünü gösteren araştırmalar mevcut.)

Online öğrenme elbette video izlemekten ibaret değil. Video içerik üretimi, tüm öğrenme/öğretme sürecinin sadece bir parçası. Etkileşim, yaparak/uygulayarak öğrenme, geribildirimler, ölçme-değerlendirme ve eğitmenin rolü gibi konular online öğrenme deneyiminin diğer tamamlayıcı öğeleri. Ancak sayıca git gide artan video-dersler arasında öne çıkmak veya başarılı olmak isteyenler için kaliteli içerik üretebilmek önemli.

İyi bir plan yapmak ve yukarıdaki ipuçları dışında verebileceğim en büyük tavsiye, bu işe heyecanınızı ve titizliğinizi de katmanız.

Yukarıda görsellerine yer verdiğim ders, Universiteplus için benzer bir heyecan ve titizlikle videolar üretmiş olan değerli Hakan Akben’in Mobil Pazarlama dersine aitti. Aşağıda da derse ait bir video bırakıyorum. Hakan nasıl video içerik üretilir çok iyi biliyor. Hakan gibi olun :)

Bunun gibi diğer yazılarım için www.didemyesil.com’u ziyaret edebilirsiniz.

--

--

Didem Yesil

E-learning and Edtech professional, MA in EdTech@Uni. of Manchester, BA@Bogazici University, currently head of programmes at European Leadership University